Årets börsbolagKontakt

Stefan Pedersen   Stefan Pedersen
   ​​Manager
    
   stefan.pedersen@kanton.se
   Mobil: +46 70 769 26 96 
Huvudsponsorer

ÅRETS BÖRSBOLAG

Sveriges största tävling inom finansiell kommunikation

Årets börsbolag är Sveriges äldsta och mest omfattande tävling inom finansiell kommunikation och investerarrelationer. Det främsta syftet med Årets börsbolag är att höja ambitionsnivån hos bolagen och skapa praxis gällande finansiell och icke-finansiell information till bolagens alla intressenter samt att uppnå en mer enhetlig utformning av årsredovisning, delårsrapport och IR-webbplats.

Endast ett bolag kan bli Årets börsbolag, oavsett vilken lista som bolaget är noterat på. Hedersomnämnande görs för respektive deltävling, Bästa delårsrapport, Bästa IR-webbplats och Bästa årsredovisning. I samband med offentliggörandet av vinnarna arrangerar Kanton ett event för att presentera de trender och goda exempel som identifierats under granskningsprocessen. Eventet är även ett tillfälle för alla som arbetar inom IR att utbyta erfarenheter, nätverka och träffa kollegor.

Sveriges äldsta tävling inom investerarrelationer

Årets börsbolag är Sveriges äldsta tävling inom investerarrelationer och har sina rötter i tävlingen ”Årets mest aktieägarorienterade årsredovisning” som startade 1980. Då granskades 133 bolags årsredovisningar. PLM stod då som segare med 19 poäng av 22 möjliga efter granskning av 1980-års kriterier. Tävlingen tar fasta på kommunikationen med ett bolags aktieägare, ett område som varit aktuellt länge och som ständigt blir allt viktigare.

Årets börsbolag såg ljuset 1992 och granskade då årsredovisningar för verksamhetsåret 1991. Segrare då var JM Bygg som kom före SCA och Trelleborg som kom på delad andraplats. Årets börsbolag i sin nuvarande form kom till 2007 när Kanton och Aktiespararna inledde sitt samarbete. I och med detta infördes de tre deltävlingarna: Bästa IR-webbplats, Bästa delårsrapport samt Bästa årsredovisning vilket gör att Årets börsbolag är Sveriges mest omfattande IR-granskning.